Turkcell, Avea , Vodafone sizce hangisi?

Cep telefonları hayatımızın merkezi haline geldi. Martinn Cooper motoralının iletişim ceosu ,cep telefonunu icad edip ilk görüşmesini 1974’de yaptı. İlk başlarda telefon yaklaşık 1 kg’dı ve sınırlı sayıda üretilmişti. Aslında çok yakın bir geçmiş olmasına rağmen telefonsuz günleri hiç birimiz düşünemiyoruzdur. Her geçen gün eklenen özellikler ,her hafta çıkan modellerde cabası. İlkokula giden çocukların ellerinde görmek hiç şaşırtıcı değil. Tabi bu durum da gsm operatörlerinin rekabetini kızıştırıyor.



Turkcell 1994’de Türkiye’de kurulan ilk gsm operatörü , arkasını takip eden şirketler ise telsim ,aycell, aria oldu. Turkcell ilk ismini korurken, Telsim’i Vodafonu aldı, Aycell ve Aria’nın birleşmesiyle Avea ortaya çıktı. Avea yaptığı promosyon çalışmalarıyla başarılı oldu .


Turkcelle karşı uyguladıkları , öğrenci paketi (10 dksı 2 kontör) ve kamu çalışanlarına sunduğu özel paket başarılı kampanyalarından sayılabilir. Turkcell'in uyguladığı kampanyalar arasında en çok dikkat çekenler ise, genç türkcellilere sunduğu bir bilet alana bir bilet bedava uygulaması ve şimdilerde ise bazı anlaşmalı mağazalarda yapılan alışverişlerde %50 uygulaması .

Bir çok insan Turkcell'e olan sadakatinden ve kafasında oluşturduğu turkcell imajından dolayı fiyatlarından şikayet etselerde diğer operatörlere geçemediler. Senelerdir kullandıkları numarayı değiştiremeyenler içinde “numaran değişmeden operatörünü değiştir” devri başladı. Böylece herkes, kendisine uygun operatörü seçebilme hakkına sahip oldu.

Vodafone yurt dışında başarılı bir şirket olmasına rağmen Türkiye'de daha yeni yeni müşteri profili oluşturmaya başladı.Yaklaşık bir senedir reklam kampanyalarıyla, marka tanınırlığı oluşturmaya çalışıyor.

Sonuç olarak Turkcell’in gsm piyasasındaki başarası şüphesiz ortada . Piyasadaki ilk kurulan şirket olması, arge çalışmaları, oluşturduğu marka imajı, her yerde çekebilme özelliği(ki avea ve Vodafone’nun en büyük eksikliği budur) başarısının etkenlerindendir . Turkcell fiyatlarını düşürürse , diğer operatörlerde daha iyi çekseler eminimki rekabet daha da kızışır buda müşterileri etkiler . İlerleyen günlerde neler olucak görücez . Teknik olarak Vodafone ve Avea gelişirlerse Turkcell'e karşı daha da güçlü hale gelebilirler. Cebimizdeki telefon sayısı 3’e çıkarsa şaşırmam:))

0 yorum: