Ne olacak bu aslan sütünün hali? :)



Bilindiği üzere ülkemizde en çok sevilen içki türlerinden biride rakıdır. Şöyle bir rakıyı düşündüğüm zaman genellikle hedef kitlesinin 30 yaş ve üstü kişiler olduğunu düşünürüm. Rakının böyle bir hedef kitleye sahip olması belki de fiyatıyla orantılı olmasından kaynaklanıyor olabilir.
Alkollü içki sektörünün en önemli içkisi olan rakıya en büyük darbeyi bana göre sahte rakılar vurmuştur. Şöyle bir düşündüğümde ortalama 2-3 ayda bir sahte rakıdan dolayı ölen insanlar bulunmaktadır. Ölen insanların sayısıda hiç azımsanmayacak derecede fazla oluyor. Genellikle sahte rakı olayı patlak verdikten sonra, pekçok insan rakıdan korkuyor ve rakı yerine bir başka alkollü içeceği tercih etmek zorunda hissediyor. Peki rakı sektöründeki önemli markalar bu duruma bir çare bulamaz mı? Aslına bakılırsa bu duruma bir çare bulunamıyor gibi. Örneğin Yeni rakı kapak şeklini ve şişe şeklini değiştirdi. Diğer önemli rakı markalarıda buna benzer kapak şişe tasarımıyla alakalı pekçok oynamalar yaptı. Ama sonuç yine değişmedi. Sahte rakı üreticileri o kapak tipini ve şişesini yine aynı şekilde yapmayı başardılar. Artık kapak yapısını değiştirmek veya şişenin tasarımını değiştirmek yerine, daha ciddi önlemler alması gerekmiyor mu bu kadar ciddi rakı firmalarının? Örneğin Yeni Rakıyı düşünelim, Yeni Rakı, rakıdaki etil alkol oranını ölçebilen ufak bir cihaz ürettirip cüzi bir miktarda piyasaya sunsa, pekçok rakı sever bu cihazı evine alır ve rahat rahat içkisini yudumlayabilir. Hem rakı firmaları müşteri kaybetmez, hemde rakı severler içkisinden vazgeçmemiş olur.
Sahte rakıların anlaşılmasında internet ve cep telefonları bir başka çözüm yolu olabilir. Herbir rakıya değişik seri numaraları verilip, bu seri numaraları tüketiciler tarafından internetten veya cep telefonlarından kontrol edebilir bir hale getirilebilinir diye düşünüyorum. Eminim ki rakı üreticileride benim kadar düşünüyorlardır neyapsak ne etsek diye. Fakat biran önce büyük rakı markaları bu probleme çare bulmalılardır. Hele ki gelen bu güzel yaz mevsimi öncesi. :)

0 yorum: